Новини

Як вибрати кухонний ніж | Фуд Пак Сервіс
02.06.2022

Як вибрати кухонний ніж | Фуд Пак Сервіс

Переглядів: 111 Коментарі: 0

У жодної господині або професійного кухаря не вийде обійтися в процесі приготування їжі без такого основного аксесуара, як кухонний ніж, який є чи не найголовнішим інструментом в арсеналі кухаря. Напевно, всі знають, що видів кухонних ножів безліч.

Залежно від того, для якого продукту призначений ніж, змінюється його форма, розмір та вага. Також важливу роль відіграє матеріал, з якого виготовлений ніж, та якість заточування леза. Від цього залежить термін служби ножа та його робочі (ріжучі) характеристики.

У цій статті ми розповімо, які бувають типи кухонних ножів та як правильно вибрати ніж, щоб він прослужив вам довгі роки.

 

Будова кухонного ножа

Будь-який ніж складається з двох основних частин - рукоятки та клинка (леза). Клинок може бути виготовлений із нержавіючої сталі, титану, кераміки. Рукоятки найчастіше роблять із пластику, дерева або металу. Вибір матеріалу рукоятки кухонного ножа залежить від призначення ножа.

Розглянемо докладніше деякі робочі частини ножа, назви яких ви, можливо, навіть не знали.

Ріжуча кромка - основна робоча частина леза, якою ріжуть продукт.

Обух - не заточений зворотний бік леза. Його зазвичай використовують для розбивання шкаралупи яєць, клешні крабів або відбивання м'яса.

П'ята – закруглення на початку рукоятки ножа, яке запобігає вислизу ножа з рук і робить роботу з ножем зручніше.

Болстер - потовщення леза перед рукояткою, яке зустрічається у багатьох ножів і служить бар'єром, що перешкоджає попаданню частинок їжі під рукоятку


Критерії вибору

Крім виробника, при виборі кухонного ножа рекомендується звертати увагу на такі основні критерії, як:

• тип сталі;

• геометрія;

• ергономічність.
 

Якщо з типом сталі ще можна розібратися, то у багатьох геометрія ножа викликає відверте нерозуміння.

Насправді від цього параметра залежить якість нарізування. Ніж може пиляти як тупий предмет, а може плавно провалюватися в продукти, видаючи рівні шматочки потрібних розмірів.

Правильні кухонні ножі мають клиноподібну форму та тонке лезо. Тільки в такому випадку вони легко справлятимуться з поставленим завданням.

Ергономіка ножа також важлива у прийнятті остаточного рішення при покупці. Прилад повинен зручно розміщуватись у руці, ні ковзати, ні випадати, ні натирати. Для цього краї ручки робляться гладкими, а центр тяжіння розташовується посередині між мечем і ручкою.
 

Різновиди ножів для кухні

Існує безліч різновидів кухонних ножів. Залежно від способу застосування кухонні ножі поділяються на:

1. Ніж універсальний підходить для нарізки багатьох продуктів, але насамперед призначений для овочів. Має стандартну класичну форму, без будь-яких особливостей. Лезо такого ножа пряме або трохи хвилясте, довжина не більше 20см

2. Ніж для хліба має хвилястий клинок, подібний до пилки. Завдяки такій формі ніж відмінно відрізає рівні скибочки хліба, не зминаючи м'якоть. Хлібним ножем також зручно різати кавун та диню.

3. Ніж для очищення овочів із коротким прямим лезом та гострим кінчиком. Зараз популярні спеціальні овочечистки з ручкою, але, як показує практика, таке пристосування все одно залишає деякі ділянки не обробленими через нерівну поверхню овочів і нам доводиться дочищати ці ділянки ножем.


4. Ніж для нарізки має довгий клинок і гладку ріжучу кромку. Лезо вужче, ніж у універсального ножа. Використовується для нарізування овочів, риби, м'яса.


5. Ніж для м'яса вигнутої форми з клинком, що розширюється до кінчика. Така форма дозволяє концентрувати зусилля на тій чи іншій ділянці леза, щоб розрізати жорстке м'ясо.


6. Філейний ніж, найвужчий і довгий, призначений для відрізання тонких і рівних шматків м'яса чи риби. Щоб розріз виходив ідеальним, його краще робити одним рухом руки.

8. Ніж шеф-кухаря (шеф ніж) має широку сферу застосування. Тяжке широке лезо звужується до вістря. З легкістю рубає більшість продуктів, як сирих, так і гарячі гарячі.

9. Ніж для сиру має лезо з отворами, повітряними кишенями, завдяки чому м'які сири не встигають прилипати до поверхні ножа. Ручка ножа трохи піднята щодо леза.

10. Кухонна сокира призначена для оброблення м'яса. Вигнута форма з лезом, що розширюється до кінчика, дозволяє рубати великі жорсткі і жилисті шматки м'яса.

11. Ніж для забою, спеціальні обвалочні ножі застосовуються для забою та нутровування тушок птиці. Відрізняються від звичайних ножів особливою формою леза, кута заточування, надійністю та довговічністю в експлуатації.

Правила зберігання

Не зайвим буде нагадати про основні правила зберігання та експлуатації кухонних ножів, дотримання яких дозволить продовжити термін їхньої служби.

Вони полягають у наступному:

• ножі не повинні контактувати один з одним або іншими металевими приладами;

• правильно зберігати ножі на магніті або у підставці від виробника;

• нарізати продукти на пластикових чи дерев'яних дошках;

• не допускати надмірного намокання, не тримати довго у воді та одразу ж витирати сухим рушником;

• не мити в машинці, а лише вручну, щоб унеможливити притуплення;

• керамічні інструменти не залишати під прямими променями сонця та зберігати в папері;

• застосовувати за прямим призначенням.

Завершальна порада нашого огляду – на ножах не можна економити. Від роботи на кухні та створення нових страв потрібно отримувати задоволення, а це неможливо зробити з дешевим неякісним приладом.


Отже, щоб вибрати ніж, необхідно:

1. Визначити тип ножа. Якщо готуєте рідко, вистачить універсального. Якщо любите овочі та фрукти, доведеться брати спеціалізований, а гурманам зовсім не обійтися без «кухарської трійки».

2. Вибрати матеріал леза. Оптимальний варіант - сталева нержавіюча сталь. Щоб не думати про заточення, краще титанове або керамічне лезо. Для естетів – лише дамаська сталь.

3. Придивитись до ручки. Найбільше варіантів із цільностальних або пластикових рукояток. Приємно та зручно працювати з деревом;

4. Подумати про зберігання та комплектацію. Додаткове приладдя допоможе вирішити всі кухонні потреби, хороша підставка заощадить місце в шафці.

5. Вивчити поради щодо догляду та заточування. Здається, що з ножем кожен упорається — бери та ріж, але тут, як і у будь-якій справі, є свої тонкощі.


Комплектація, або що ще купити до ножа

Разом з ножами зазвичай купують допоміжне приладдя:
- Ножиці
- Обробні дошки. За такими дошками легко доглядати, і вони найменше затуплюють ножі;
- точильне приладдя, серед яких заточення або мусат.